kapitulera omedelbart eller dö.

 
Bok: Kapitulera omedelbart eller dö
Författare: Sanna Näsling
Antal sidor: 233
Förlag: Rabén&Sjögren
Serie: -
Utgiven: 2011
 
Folk i skolan säger att Lovely är sjuk i huvudet. Men Mary älskar henne över allt annat. För Mary och Lovely är livet ett krig mot en sorglig tillvaro. De är brådmoget intellektuella och barnsligt lekfulla. Tillsammans vet de att det alltid är bättre att dö än att kapitulera för det normalvidriga. Det är bara för dem som ger upp som döden blir livshotande.
 

Denna bok plockade jag upp av en slump. Det var inte alls meningen att jag skulle läsa den för jag har varit totalt ointresserad av den. Jag har helt enkelt inte tyckt att det varit en bok för mig. Sen skulle jag låna en e-bok på Ipaden och då var detta en av dom få som fanns. Okej, jag ger den en chans, tänkte jag. Jag vet inte vad jag tycker om den idèn såhär i efterhand.
 
Boken handlar om Lovely och Mary, dom är 15 och går i skolan. Mary är jag:et i boken och Lovely är hennes bästa vän. Dom drömmer sig bort till London där dom helst av allt skulle vilja bo. Trots att dom vet att pengarna kommer brista så har dom löst det också, dom kommer bo i en sunkig lägenhet där i London medan allt dom har råd med är cigaretter. Till vardags använder dom väldigt mycket engelska uttryck, så som cherry red t.ex.
 
Jag tycker att idén är bra, med rätt språk och känsla så skulle det kunna varit en bok som jag älskat, t.ex. som "Vi är inte sådana som i slutet får varandra" för den har egentligen inte heller mycket till handling. Skillnaden mellan denna och "Vi är inte sådana.." är att denna inte fixar det. Man kompenserar inte med språket i denna, man kompenserar inte med något. Det är inget i denna bok som jag anser är bra. Den har några ljusglimtar men inte är det många. 
 
Jag har hört massor av folk älska denna bok, vilket jag trodde att jag också skulle göra. Men hur mycket jag än vill så kan jag inte älska den. Jag kan knappt gilla den. Språket är enkelt och lättläst, vilket är ett stort plus! Men dessa engelska uttryck, nej, jag tycker inte att dom är bra, för mig blir det mer ett försök som blir töntigt. 
 
Nej fy, jag gillar inte att vara såhär negativ om böcker, men det här var ingen bok för mig. STORT plus dock för den enkla texten som gjorde att det tog nån dag bara att läsa ut den. Det var en bra bok att ha som mellan-läsning sådär. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0