Innehåll!!!!
Innehåll!!!!
Innehåll!!!!

och helt plötsligt så är det ny månad?

Ojojoj, vad januari har gått fort!! Året började ju med lov och sedan skolstart och vips, nu sitter jag här. Otroligt hur fort min tid går. Men nog prat om det, nu är det dags för en liten månadssammanfattning! 
 
Mitt år började på absolut bästa sätt genom att jag läste denna fantastiska bok: 
 
Sedan fortsatte det med dessa böcker, som jag inte alls tyckte var lika bra men ändå helt okej: 
 
 
 
och så en klassiker från när jag var liten: 
 
och tillsist så blev det ett bra avslut med dessa två:
 
 
 
 
Så, lite sammanfattningsvis då:
 
Denna månad har jag läst 6 böcker, varav 2 gjorde man mållös och en var ganska bra. Dom andra var helt okej. Jag sammanfattar det som en bra läsmånad, då jag dessutom har läst alla dessa i och med Annas bokutmaningar. Jätteroligt tycker jag! 
 
Jag har även påbörjat några andra böcker denna månad. Just nu läser jag Eleanor & Park i skolan, Nyckeln innan jag somnar och har Pappersstäder i mobilen. Februari kommer bli toppen! 
 
Hur har er månad varit? :)
 
 
 
 

Läser just nu:

 
Jag la in denna bok som inköpsförslag på bibblan och dom fixade det! Så fort mitt plugg är gjort kommer jag sitta fast med denna. Trevlig helg! 
 

Legend

 

Bok: Legend

Författare: Legend

Antal sidor: 290

Serie: Legend

Förlag: Modernista

 

Det som en gång var västra USA är nu Republiken, en nation som ständigt befinner sig i krig med sina grannar.

Femtonåriga June är född i en elitfamilj i ett av Republikens rikaste distrikt, och hon får sin utbildning i Republikens högsta militära kretsar. Day, däremot, är född i slummen och är landets mest eftersökta brottsling. Men hans motiv är kanske inte så illasinnade som de verkar.

June och Day är från två olika världar, och det finns ingen anledning till att deras vägar skulle korsas förrän den dag då Junes bror Metias mördas och Day blir huvudmisstänkt. Indragen i den ultimata katt-och-råtta-leken kämpar Day för sin familjs överlevnad, medan June söker hämnd för Metias död.

Men så upptäcker June och Day, i en chockartad vändning, sanningen om vad som har sammanfört dem. Och hur skrämmande långt deras hemland är berett att gå för att bevara sina hemligheter.

 

 

För det första vill jag bara säga: egentligen tycker jag att det är lite sjukt att jag läser sånt här. Jag läser om en negativ framtidsvärld och det sker mord och inbrott och jag tycker att denna boken är bra? Det tycker jag är lite hemskt, jag menar, jag läser om sådant som kan hända i verkligheten och blir inte ens påverkad. Men, mer om detta i ett senare inlägg och nu till recensionen. 

 

Boken utspelar sig alltså i en negativ framtidsvärld, en dystopi helt enkelt, där Day är brottsling och June är en högt uppsatt tjej i Republiken. Jag tycker verkligen om handlingen och det är otroligt smart av författaren att skriva utifrån bådas perspektiv, det ger hela boken en sammansatt helhet och som läsare känner jag bara att jag vill ha mer och mer och mer. 

Språket i denna bok är helt otroligt. Jag läste ut den på en dag (igår) eftersom sidorna bara flög förbi, jag kunde inte sluta läsa. Språket är lätt och flyter bra men samtidigt så beskrivande och målande. Jag önskar att jag kunde skriva såhär bra för shit, vad det var bra. 

Jag tycker om den här boken för att handlingen flyter på precis lika bra som språket. Det utvecklas fort och allting blir bara mer spännande efter varje sida. Kommer Day att klara sig? Och vad händer med June? Det var frågor som ständigt gick igenom mitt huvud och jag älskade varje sida, varje ord i denna bok. 

Jag tycker också väldigt mycket om hur karaktärerna utvecklas hela tiden genom boken och att man i slutet förstår allas koppling till varandra. När jag förstod allas koppling till varandra och varje pusselbit las ut blev allt mycket klarare och hon har skrivit denna bok med extrem finemang och skärpa. Det känns som att det är väldigt väl planerat och jag älskar hur allt vävs samman på slutet. 

Jag rekommenderar alltså denna bok varmt, till alla er som tycker om Hungerspelen och dystopier, då är det en alldeles utmärkt bok! 

 

Stort tack till Modernista som skickade detta fina recensionsexemplar!! 


Nick och Norahs oändliga låtlista

 
 
Bok: Nick och Norahs oändliga låtlista
Författare: Rachel Cohn & David Levithan
Antal sidor: 198
Förlag: XPublishing
Serie: -
 
Nick:
Jag vet precis vad som kommer att hända och jag vet att jag måste göra någonting - vad som helst - för att förhindra det. Så jag, den halvtrista basisten i det halvdåliga queercorebandet, vänder mig till tjejen i flanell som jag inte ens känner och säger:
"Jag fattar att det här kommer att låta konstigt, men skulle du ha någonting emot att vara min flickvän de närmaste fem minuterna?"

Norah:
Hon kommer rakt emot mig. Nej nej NEEEEEEEEEEEJ. Herregud, jag gör vad som helst för att hon inte ska känna igen mig och börja prata med mig. Pojkvän till undsättning! 
Jag besvarar icke-bögens fråga genom att lägga handen om hans nacke och trycka hans ansikte mot mitt.

En natt i New York. Nicks och Norah möts vid midnatt och sedan korsas deras vägar igen och igen. Musik, dans och hångel på de mest besynnerliga ställen gör natten näst intill oändlig.
 
 

Jag har läst en annan bok av den här författarduon, Dash och Lilys utmaningsbok, och den tyckte jag väldigt väldigt mycket om. Detta är en tidigare bok av dem och jag hade nog ganska höga förväntningar på den. Och jag gillade den, det gjorde jag, men den nådde ändå inte riktigt fram till mig. 
 
Jag tycker väldigt mycket om sättet dem skriver på och jag tycker väldigt mycket om Norah, hela hennes karaktär. Jag tycker om hennes val och det sättet hon lever sitt liv på. Jag tycker om Nick också, även om han mest bara är. Det finns små saker jag verkligen tycker om, till exempel Nicks kompisar i bandet, hur Nick och Norah träffas och hur hela hsitorien tar fart. Det jag däremot känner är att det inte finns nåt djup i boken.
 
Jag läste ut den här ganska snabbt, för över en vecka sen och precis lika fort som jag kom in i den, precis lika fort släppte jag den. Den berörde mig inte på något plan utan var mest bara en bok som man säger: jaha, och vad läser jag härnäst då? Det är därför recensionen kommer idag, för jag har inte vetat vad jag ska skriva om den, hur jag ska uttrycka mig. För jag tycker om den, det var en helt okej bok men det var väldigt snabbt överspolat och jag hade ingen lust att fortsätta läsa efter den här boken..
 
Så jag skulle nog säga att den skulle få 3/5 eftersom jag ändå tyckte om den, men samtidigt inte. 
 
Okej, här kommer en sammanfattning för er som inte förstod någonting av min luddiga recension: Boken är bra, jag tycker att du ska läsa den om du vill ha en lätt mellanbok, men jag rekommenderar den inte om du vill läsa något berörande eller något som stannar kvar hos dig. Så. 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 saker jag gör med låneböcker..

Idag tänkte jag bekänna några av mina största synder gällande böcker. Och framförallt då, böcker från bibblan. 
 
 
 
 
1. Jag viker hundöron. Detta är en hemsk vana jag har gällande låneböcker, men det är ofta jag är på annan plats än hemmet när jag börjar läsa en lånad bok och därför är det helt enkelt enklast. Jag tycker synd om böckerna såhär i efterhand och försöker verkligen sluta.
 
 
 
2. Jag bryter ryggarna. Japp, jag vet, I'm horrible.. Men på låneböcker, framförallt pocket, är det så enkelt att bara sno runt sidan så att jag kan hålla boken i en hand. Det är väldigt smidigt och mycket mindre ansträngade än att hålla upp hela uppslaget. Också en hemsk vana jag har.
 
 
 
3. Jag har den överallt. T.ex. i badet eller när det regnar ute. Ja, detta är också något jag uppmärksammade idag när det regnade ute. Hade det varit min egna bok hade jag för allt i världen inte läst den i buskuren när det regnade på den. Men med en lånebok kändes det mer okej. Jag ber er att inte ifrågasätta mina värderingar. 
 
Så detta gjorde mig nyfiken. Hur gör ni? Gör ni också annorlunda beroende på om det är en lånebok eller inte? 

Smaka på den här! #punkt43

 
Bok: Smaka på den här
Författare: Gull Åkerblom
Antal sidor: 76
Förlag: Opal
Serie: Moa och Samuel
 
Moa och Samuel har bestämt sig för att bara vara vänner. Det var så stökigt när det var förälskade - nu är allt mycket enklare. 
 
Moa står inte längre bredvid och tittar på när killarna åker skateboard. Hon åker själv. Och nog kan man göra något litet för världen om man verkligen vill. Det har Samuel också upptäckt. Man måste vara med och förändra. Och visst klarar man sig utan kärlek när det finns vänskap! Eller hur är det egentligen med den saken?
 

Jag vill börja med att säga att jag läste denna bok som en punkt ur Annas utmaning. Inte för att det egentligen spelar någon roll men jag är glad att jag ändå fick plocka upp den. Punkten var att hitta en bok där en karaktär hade samma namn eller smeknan som en själv. Eftersom jag heter Moa och inte har några smeknamn letade jag efter en bok med en Moa som karaktär. Det var klurigt må jag säga, jag vet att det finns en Moa i en av Lisa Bjärbos böcker men dom har jag ju redan läst. Och så visste jag att jag hade läst en serie när jag var yngre med en Moa. Och gissa om jag blev glad när jag fick veta att det hade gjorts ännu en bok i serien, som jag inte hade läst! Jag blev glad och lånade hem den direkt. 
 
Den här boken handlar alltså om Moa och Samuel, som var tillsammans förut men som nu har bestämt sig för att bara vara vänner. Men det är lite knepigt det där. Samtidigt har deras skejtar-ramp rivits och med det har dom förlorat sitt ställe där dom brukade hänga efter skolan. 
 
Detta är en barnbok och det märks ju, det är inte så mycket text och det finns få men fina bilder i den. Språket är väldigt lätt och handlingen också. Men eftersom det är en bok så tycker jag inte att jag kan döma boken för det. När jag tänker tillbaka på när jag var yngre och jag läste den här serien tyckte jag väldigt mycket om den och jag kände igen mig jättemycket i karaktärerna. Jag älskade att Moa var en stark tjej som också skejtade, precis som killarna. 
 
Så, detta blir en ganska kort recension men som sagt, jag känner att jag kanske inte kan döma dom brister jag ser nu, eftersom det är en barnbok. Överlag gillar jag den, jag tycker fortfarande väldigt mycket om både Moa och Samuel och jag tycker ändå om hur dom båda växer i den här boken. Jag gillar handlingen och sättet författaren avslutar hela serien. Det är ett bra avslut. 
 

Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket

 
Bok: Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket
Författare: Gunnar Ardelius
Antal sidor: 120
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: -
 
”Morris och Betty”, han sätter händerna för hennes ögon och berättar. ”Vi är på film nu, det här är historien om oss, där kärleksparet får varandra i den första scenen. Alla andra människor färgas grå och vi blir röda som körsbär. I en scen som visas på trailern säger han att de hör ihop som Hennes & Mauritz.”
Hon tar bort händerna från ögonen. ”Det måste hända något sorgligt också, annars vill ingen se filmen.”
”Okej, hans pappa är manodepressiv och mamman är en komplett fruktkaka.”
”Inte sånt tråkigt, det ska finnas något att gråta åt, annars är det ingen riktig kärlekshistoria. Slutet ska vara sorgligt.”
”Nej, de lever lyckliga i alla sina dagar.”
 

Den här boken handlar om den första kärleken och tonårsförhållanden. Det är en bok med ganska lite text men den berättar så otroligt mycket ändå. 
 
Jag tycker om den här boken just eftersom att språket är väldigt talande, det behövs inte många ord för att beskriva allt det fina/jobbiga. Jag tycker om den för att den känns sann, det är stor igenkänningsfaktor och jag tycker om det faktum att dom kanske är lite konstiga. Det är härlig att läsa om några som kanske skäms lite för sin familj osv, eftersom det speglar hur det faktiskt ser ut i verkligheten. 
 
Jag tycker att det här är en klockren bok och jag skulle rekommendera den. Den sätter sig rakt i hjärtat och jag tyckte väldigt mycket om den. Speciellt det lätta språket och att det var så lite text. Stort gilla. 

Sommarregler

 
Bok: Sommarregler
Författare: Shaun Tan
Antal sidor: 52
Förlag: Kabusa böcker
 
Jag tänker inte skriva någon handling till denna då det är en väldigt tunn bok som man antagligen tolkar olika, eftersom att det är bilderna som pratar och inte texten. Det jag däremot tänker skriva är mina tankar! 
 
Detta var första gången jag provade på en grafisk roman/novell, tidigare har jag läst samhällskritiska seriealbum och Lou. Men jag ser ändå denna bok som den första jag läser inom den här genren. Det är en ganska stor men tunn bok och den innehåller helt fantastiska bilder. Redan vid omslaget är jag fast och inuti finns det bilder som nästan gjorde mig mållös eftersom de var så vackra. Boken har egentligen ingen handling men jag tycker att det var en väldigt fin och behaglig bok, som jag gärna skulle bläddra i igen för att se de vackra bilderna. 
 

Min statussida

Det här är min statussida i Annas bokutmaningar. Se hela hennes inlägg här. Om ni vill hitta denna sida så finns det en kategori som heter Min statussida, så kommer man direkt hit. :) 
 
Man har klarat av utmaningen när man har prickat 30 av punkterna. (7/30)
 
 1. Läs en bok vars titel består av 1 ord
 2. Läs en bok vars titel består av 2 ord
 3. Läs en bok vars titel består av 3 ord
 4. Läs en bok vars titel består av 4 ord
 5. Läs en bok vars titel består av 5 ord Nick och Norahs oändliga låtlista - Rachel Cohn & David Levithan
 6. Läs en bok vars titel består av 6 ord
 7. Läs en bok vars titel består av 7 ord
 8. Läs en bok vars titel innehåller ett personnamn
 9. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är av änglablod
 10. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en gud eller ättling till en gud
 11. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en vampyr eller halvvampyr
 12. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en skepnadsskiftare
 13. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en häxa/trollkarl
 14. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset tillhör havsfolket (sjöjungfru, siren, etc)
 15. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en dödsängel/reaper
 16. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en tidsresenär
 17. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är av kunglig börd
 18. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en älva/alv/faery
 19. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en detektiv, spion eller agent
 20. Läs en bok där huvudrollen är eller kan integrera med ett spöke
 21. Läs en bok där huvudrollen är eller kan integrera med en drake
 22. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset lider av minnesförlust
 23. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset lider av en svår sjukdom (mentala störningar går också bra) Förr eller senare exploderar jag - John Green 
 24. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset har ett husdjur
 25. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är homosexuell, bisexuell eller transsexuell
 26. Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en utomjording
 27. Läs en debutbok Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket - Gunnar Ardelius
 28. Läs första boken ur en serie
 29. Läs andra boken ur en serie
 30. Läs tredje boken ur en serie
 31. Läs den sista boken ur en serie som är längre än tre böcker.
 32. Läs en bok ur genren dystopi Legend - Marie Lu 
 33. Läs en bok ur genren contemporary
 34. Läs en bok ur genren deckare
 35. Läs en bok ur genren urban fantasy
 36. Läs en bok ur genren steampunk
 37. Läs en bok ur genren retelling
 38. Läs en bok ur genren episk fantasy
 39. Läs en bok som utspelar sig i framtiden
 40. Läs en bok som utspelar sig för minst 20 år sedan
 41. Läs en bok som är skriven på vers
 42. Läs en bok som är mestadels (över 75%) skriven i dagboksform, brevform eller journalform
 43. Läs en bok där det förekommer en karaktär som har antingen samma förnamn, efternamn eller smeknamn som dig Smaka på den här! - Gull Åkerblom
 44. Läs en bok som även finns som film eller tv-serie
 45. Läs en grafisk roman Sommarregler - Shaun Tan
 46. Läs en novellsamling
 47. Läs en klassiker
 48. Läs en bok med originalutgivningsåret 2014
 49. Läs en bok med originalutgivningsåret 2013 Eleanor & Park - Rainbow Rowell
 50. Läs en bok med originalutgivningsåret 2012
 51. Läs en bok av en författare som har ett mellannamn som visas på omslaget
 52. Läs en bok av en författare som nu är död
 53. Läs en bok av en författare som var högst 25 år då boken publicerades
 54. Läs en bok av en författare som är svensk
 55. Läs en bok av en författare som är utländsk men ej från USA eller Storbritannien
 56. Läs en bok där omslaget visar ett kärlekspar
 57. Läs en bok där omslaget visar en närbild av ett ansikte
 58. Läs en bok där omslaget visar en tjej i en vacker klänning
 59. Läs en bok där omslaget visar en eller flera siluetter
 60. Läs en bok där omslaget inte visar några levande varelser
 61. Läs en bok där omslaget mest består av text
 62. Läs en bok där omslaget innehåller ett fyrbent djur
 63. Läs en bok där omslaget innehåller ett flygande djur
 64. Läs en bok där omslaget är associerat med vinter eller höst
 65. Läs en bok där omslaget är associerat med sommar eller vår
 
 

2014

Hej!
 
 
 
 
För det första vill jag bara be om ursäkt för att bilden i förra inlägget inte visades. Jag insåg inte det förrän efteråt när jag inte hade chans att ändra på det. Det är hemskt fult men världen kommer fortsätta ändå antar jag.
 
Nu vill jag tipsa er om en väldigt roligt grej! Anna på boktycke har skrivit ett inlägg med 65 olika utmaningar som man kan göra i år. T.ex. läsa en bok ur genren deckare, osv. Ni hittar inlägget här.
 
Jag tycker att detta är en jättekul idé och det gjorde mig sugen på att delta. Jag har ju inte satt några mål för i år men detta känns inte som mål, det känns mer som utmaningar, vilket peppar mig! Jag tycker det är en väldigt rolig idé och tycker absolut att ni ska delta! :) 

Förr eller senare expoderar jag/The fault in our stars/Finaste boken jag någonsin läst

forr_eller_senare_exploderar_jag-green_john-23708883-3920411688-frntl.jpg

(bild och text från cdon.com)


Bok: Förr eller senare exploderar jag

Författare: John Green

Antal sidor: 307

Förlag: Bonnier Carlsen (Månpocket)

Serie: 

 

Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan dagen då hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan. 
Hazels mamma är orolig för att Hazel ska missbruka Americas Next Top Model och bli allt mer isolerad hemma vid teven. Depression är ju en vanlig bieffekt till cancer har hon läst (Hazel menar att det inte är cancern som gör henne deppig - det är vetskapen om att hon ska dö). 
Lösningen blir att anmäla Hazel till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Men mötena visar sig vara allt annat än uppiggande och följer ungefär samma mönster som ett AA-möte.
Men en eftermiddag i den där stödgruppen förändras livet. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp. 
Hazel möter Augustus Waters blick och deras kärlekshistoria ska komma att bli en sådan som poeterna diktar om. E p i s k.

 


Egentligen vill jag inte skriva en recension på den här boken. Egentligen vill jag inte diskutera den över huvud taget. EGENTLIGEN VILL JAG BARA LIGGA I SÄNGEN OCH GRÅTA OCH SKRATTA OCH BARA TÄNKA PÅ DENNA FINA BOK. Ja, lite så är läget. Men jag tänker att jag ändå ska försöka sammanfatta mig lite om den, så att ni får läsa hur den påverkat mig, för det har den verkligen gjort. Det kan man lugnt säga att den har gjort (hänvisar till meningen skriven med caps lock). 

 

För det första vill jag prata om omslaget. Jag läste ett exemplar av det fula omslaget, det vita med dödskallen på. Jag gillar det inte alls. Jag tycker att just det omslaget är väldigt fult och om man jämför med orginalet tycker jag att det blir som ett skämt. Men. Sen finns detta pocketomslag också, det som är längre upp. Detta omslag älskar jag. Det är ett av mina favoritomslag nu eftersom det är så fint och jag älskar färgerna och lyktstolpen och paret. Mmm, mycket fint. Om man jämför detta med orginalet tycker jag att det är en klar förbättring. I love it, helt enkelt.

 

Och nu ska jag försöka prata om boken. Denna fina bok som har lett till både skratt och gråt. Jag vet att jag inte kommer kunna skriva en anständig recension av den, så letar ni efter det får ni läsa en annan recension. Letar ni efter en känslofylld recension av denna bok, fortsätt läs. 

 

Den här boken beskriver på ett sådant fint och nyanserat sätt hur det (antagligen) är att vara cancersjuk. Den beskriver med ett språk som flyter lätt men som beskriver saker såsåså bra, jag lever med dom i boken och jag känner deras känslor. Jag ser samma saker framför mig och det känns som att jag känner huvudkaraktärerna. Både Hazel och Augustus och deras föräldrar och Isaac känns så riktiga, det känns som att dom lever där i Indiana och finns där på riktigt. Deras känslor känns sanna, deras ord också. Hela boken är som om det skulle ha hänt på riktigt. 

Handlingen är utifrån sett antagligen ganska tragisk, Hazel är dödsjuk och i stödgruppen träffar hon bara andra cancersjuka människor. Men John Green, denna otroligt skickliga författare, får det inte att kännas tragiskt. För mig känns det fint och kanske lite sorgligt men så otroligt himla fint. För Hazel har insett att hennes liv kommer vara så och hon lever med det. Hon hatar det, absolut, men lever med det. Jag älskar hennes och Augustus diskussioner och jag älskar att dom båda vet deras öde men att det faktiskt inte spelar så stor roll i nuläget. Detta är en fin historia som alla bör ta till sig och läsa. För mitt i allt sorgliga och fina finns det väldigt bra skratt och flera gånger var jag tvungen att avbryta bara för att få le ett tag. 

Och samtidigt då, som jag fick avbryta för att le, fick jag även avbryta ibland för att gråta. Det går över mitt förstånd hur man, i samma bok, kan lyckas med detta. Att få läsaren att bli så berörd men samtidigt få den att skratta i nästa mening, det är helt otroligt. All heder åt John Green alltså. 

Karaktärerna tänker jag inte prata om då alla, som sagt, känns så riktiga och levande att allt bara får ett sammanhang och åh. Jag säger bara åh åh åh till karaktärerna. Så obeskrivligt bra och obeskrivligt fina. 

 

Detta har blivit min nya favoritbok, alla gånger. För att språket är så lätt men beskrivande, för att karaktärerna är så otroligt välgjorda och för att boken inte alls är förutsägbar, jag hade aldrig kunnat ana att slutet skulle bli som det var. LÄS DEN. NU. Jag är avundsjuk på er som inte läst den än, för jag skulle vilja uppleva det igen och igen och igen. 

 


RSS 2.0