Innehåll!!!!
Innehåll!!!!
Innehåll!!!!

Bokrean.

I år hade jag inte tänkt köpa någon bok alls på rean då jag ansåg att jag lika gärna kunde låna böckerna jag vill läsa. Meen, så gick jag med min mamma till Akademibokhandeln och sedan hittade jag även en på hederliga Ica! 
 
Drömbokhandeln - Laurence Crossé Detta är en bok jag velat läsa jättelänge! En bok om en bokhandeln ja tack!!
Saker som aldrig händer - Johanna Lindbäck En av mina favvisar som jag tidigare bara lånat, fyndade för 20 kr! 
Svensktoppen 50 år - de oförglömliga sångerna Denna köpte jag för att få lite noter till gitarren :)
Nattens cirkus - Erin Morgenstern Denna bok har jag velat läsa SÅ länge! Också ett fynd för 20 kr!
 
Det var mina fynd, hittade ni något bra? 

Tips!

bild från smakprov.se.
 

Hej på er!
 
För någon vecka sen tipsade faktiskt min historialärare om något jättebra. Jag har länge velat läst boken 438 dagar av Martin Schibbye och Johan Persson, som handlar om deras resa till Etiopien och när dom blev fast i ett välkänt fängelse där. Tyvärr så har boken haft över 50 reservationer hela tiden på bibblan och eftersom jag har så mycket annat att läsa just nu så har jag inte velat köpa den.
 
Så kom min historialärare och tipsade om att man kunde lyssna på boken på Sveriges Radio!! Hela boken är inläst av Martin Schibbye och skådespelaren Martin Wallström och är indelad i 35 avsnitt, där varje avsnitt är ca 20 minuter långt. Det är perfekt för mig att lyssna på på bussen eller när jag promenerar, eftersom den finns i deras app. HÄR hittar ni en länk till avsnitten och jag rekommenderar verkligen att lyssna, för det är så spännande och så viktigt att ta del av!!

Att vara med henne är som att..

 
Bok: Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött
Författare: Alex Schulman
Serie: -
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 198 st.
 
Baksidetext:
En sommardag i juli 2008 separerar Alex Schulman från kvinnan som han levt tillsammans med i sex år. Med en resväska i vardera hand lämnar han förvirrad deras gemensamma lägenhet och beger sig ut på Stockholms gator. Han inser att han står inför en ny tillvaro, framför en ny sorts resa han ser inte alls fram emot den.

På dagen ett år efter separationen föds hans dotter ­Charlie på BB i Visby.

Det här är den brokiga, underbara historien om allt som hände däremellan.
 

Ända sen jag såg hans föreställning "Älska mig" så har jag varit väldigt nyfiken på denna bok. Det har inte blivit att jag har plockat upp den och sedan har jag glömt bort boken. Men så kom en kompis och tipsade om den och då kände jag: nu är det dags! Jag måste säga att jag är väldigt glad att hen tipsade mig!
 
Till en början tycker jag att det är en sorlig handling, allting börjar med en skilsmässa från en kvinna han levt med i sex år. Sedan beskriver han hur han ofta är berusad och att han gör allt för att slippa vara hemma. Även fast detta är sorligt så beskriver han allting väldigt fint, han har ett extremt fint flyt i texten. Jag älskar varenda sida även om jag kanske inte alls är så intresserad av hans liv som ensam efter sin skilsmässa.
 
Men sen kommer Amanda in i bilden. Amanda Widell. Hon som gör honom så blyg att han måste vika med blicken. Det är då denna bok blir riktigt bra. För boken byggs upp lite lagom och sedan övergår den i den finaste kärleksförklaring jag någonsin läst. Sida för sida beskriver han Amanda och hans tankar kring livet. Han berättar om minnen och rädslor och öppnar upp sig mer än jag hade anat. Han är en skicklig författare, för det känns så äkta och så vackert med det språk han skriver. 
 
Jag tycker absolut att du ska läsa denna bok, för det är den verkligen värd.
 
 
 

lite tankar om bokberoende

Jag har tänkt på en sak väldigt länge men igår slog det mig på riktigt. Igår fick jag lösningen på mina tankar. Så jag tänkte dela med mig av dessa och jag garanterar inte logiska förklaringar eller korrekta känslor, men jag vill ändå veta hur ni känner.
 
Jo, det slog mig igår att mitt bokberoende är lite jämförbar med en diet. Och nu tänker ni: what, vad menar hon, hallå så är det inte alls!! Men jag ska förklara mina tankar. 
 
Om man går på diet för att gå ner i vikt, då håller man koll på vad man äter, räknar kalorier eller fett eller kolhydrater, beroende på vilken diet man äter. Oftast äter man diet samtidigt som man börjar träna och då vet jag att med vissa dieter får man då äta mer, man har liksom "tjänat" in den maten. Och jag såg direkt en koppling till mina böcker! I år är jag med i Boktyckes utmaning (har skrivit om den många gånger, ni hittar den här.) Det går ut på att man ska bocka av olika punkter gällande böcker, t.ex: "Läs en bok med ett blått omslag". Jag ville vara med i den för att jag tyckte att det var en fin chans att få läsa böcker jag annars kanske inte skulle läsa och jag tyckte att det skulle vara kul att bocka av olika punkter. Vill ni veta hur det slutade? Det slutade med att jag skrev upp en bok för varje punkt. Jag skrev upp 65 olika böcker som jag ville ha läst innan året skulle vara slut. 65 böcker skulle innebära ca 5.5 bok/månad för att jag skulle klara det. Och jag tror att det var någonstans där som "störningen" kom in, att jag började ha koll, att jag började räkna hur många sidor jag behövde läsa per dag för att klara mitt mål. Jag började reservera upp till 15 böcker på bibblan trots att jag redan hade så många olästa böcker i bokhyllan (som jag dessutom hade planerat in i listan!) och högen med låneböcker bara växte. Jag blev stressad för jag hade så mycket i skolan och sen en dag, då satt jag hemma med 70 olästa böcker och 20 låneböcker och kände att jag klarar inte mer. Så då lämnade jag tillbaka låneböckerna och tänkte: jag läser en egen bok, då får jag låna en bok. Men då var jag tillbaka i "störningen" och "tjänade in böckerna". Att jag var tvungen att göra någonting för att få läsa en annan bok som jag var sugen på.
 
Efter det tappade jag min läslust lite, hamnade i en svacka och sen började jag inte riktigt igen för att det hände så mycket på skolan osv. Och igår kväll kom jag fram till detta, att det nog är som en störning jag haft (har?). För det har blivit lite laddat med böcker, och ni får inte ta detta fel, jag älskar böcker och att läsa mer än något annat men det har blivit lite, ångestfyllt. Och jag tycker att det är så synd, för som sagt, jag älskar ju mina böcker och allting runt om det, bloggen och alla ni underbara människor! 
 
Jag säger inte att jag ska sluta blogga eller sluta läsa eller att det alltid kommer vara såhär. Men jag säger i alla fall upp mig från alla slags krav någonsin nu. Jag tänker ta bort goodreads och radera listan över alla böcker jag tänkt ut. Jag tänker hitta tillbaka till den där spontana känslan över att hitta en bok jag inte hade nån aning att den fanns innan jag såg den i butiken. Jag vill hitta tillbaka till en känsla som jag inte haft på några år. Framförallt vill jag läsa för att jag vill och inte för att jag måste. Jag vet att jag har pratat om detta förut, men när jag igår insåg att det var nån slags av störning, även om den inte är så seriös, så vill jag gärna komma ur det. Jag vill inte vara sådan. Jag vill på något sätt vara fri.
 
(Nu vill jag tillägga några saker:
1. Om jag skulle läsa det här själv så skulle jag tycka att det var fel av mig att jämföra med en diet, för jag tycker dieter är så utomordentligt dumt och att man ska försöka vara nöjd med sig själv, hur man än än och ser ut. Jag kämpar varje dag för att människor i min närhet ska se hur fina och bra dom är. Om du tar illa upp av detta inlägg så ber jag verkligen om ursäkt och håller med dig, det är fel av mig, men jag var på något sätt ändå tvungen att få lätta mig och detta var den insikt jag fick igårkväll och insåg att det var liknande. 
2. I detta inlägg kan det låta som att jag har mått väldigt dåligt av detta, jag har inte farit så illa förutom att jag haft en väldig stress inom mig, men ni får inte tro att detta har fått mig att må så dåligt som det verkar i texten.
3. Ni får gärna kommentera era åsikter, hur ni tänker om detta och hur ni upplever det!! För jag är så intresserad och se hur ni tänker och om ni ens har tänkt tanken eller har/har haft den här stressen. 
4. Jag är fortfarande osäker på om jag ska publicera det här eller inte, för ni tycker kanske att detta är hemska tankar av mig..)
 
 
Sedan vill jag också tillägga: När jag inte är här och bloggar om böcker, så finns jag även här,  där jag bloggar om mitt personliga liv, så vill ni ha livstecken ibland så finns jag där. :)

Airhead

 
Bok: Airhead
Författare: Meg Cabot
Antal sidor: 290
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: Airhead
 
Em Watts är betydligt mer pojkflicka än en partyprinsessa. Hon har inte alls lust att gå på SoHo Stark Megastores stjärnspäckade öppningskväll. Men hennes syster Frida vill, eftersom hennes idol Gabriel Luna ska komma dit liksom affärskedjans nya "ansikte", supermodellen Nikki Howard. Och någon måste hålla koll på Frida.

Men en olycka sker, som totalt ställer Ems liv på ända. Hon upphör plötsligt vara sig själv. Bokstavligen ...
 

Det tog ett tag för mig att läsa den här boken. Egentligen vet jag inte varför, för språket är lätt och handlingen är ganska intressant och boken flyter på ganska bra. Men det var ändå något som, jag vet inte, tog emot.
 
Allting börjar bra och jag diggar verkligen Em, att hon inte är som alla andra och någon jag faktiskt känner igen mig i en aning, men sedan när olyckan sker och allting vänds upp och ner? Nja, då gillar jag det inte lika mycket faktiskt. Jag förstår helt klart att det måste vara en stor omställning men allt detta tjat om det hela tiden? Och det här med att det finns killar kors och tvärs och hit och dit? Jag tyckte att det kändes lite onödigt med alla killar och ibland var jag tvungen att bläddra tillbaka för att komma ihåg vem som var vem. 
 
Boken flyter ändå på väldigt bra, när jag väl läste så gick det undan. Det är ett enkelt och bekvämt språk, man vill bara gosa ner sig i språket och bara stanna en liiiiten stund till. Dessutom tycker jag att det är en kreativ handling som i alla fall har satt många griller i huvudet på mig för jag har drömt om handlingen flera nätter i rad, och det måste ju på något sätt betyda något bra. Att det har påverkat mig en del. 
 
Sammanfattning: Jag gillar boken för att den går fort och språket är väldigt gosigt. Jag tycker även om den intressanta handlingen. Jag gillar inte boken så mycket för att det blir tjatigt om olyckan hela tiden och det är killar överallt. Men jag tycker att du ska läsa den om du vill ha en enkel "mellan-bok" som du tar sveper förbi. 
 
 

en liten samling av det jag läste i februari.

Hej på er! 
 
Jag vet att dagens datum är 11:e mars, men jag tänkte att jag ändå ville föreviga det jag läste i februari. :)
 
 
I februari läste jag: 
 
Vilken jag inte tyckte var jättebra. Nu i efterhand tycker jag dock om den mer än jag gjorde när jag skrev recensionen, för nu har jag smält den och kanske förstått något slags budskap samtidigt. 
 
Det var den enda bok jag avslutade i februari, och jag är nöjd med det eftersom skolan var crazy under denna tid och den fortfarande är crazy, vi ska få byta lokaler för att vi har vattenskador osv, så det är lite crazy så att säga. Jag hann dock även läsa en novell av Miranda July som hette Den gemensamma uteplatsen och den tyckte jag väldigt mycket om! Om boken inte hade behövt lämnas tillbaka hade jag fortsatt läsa fler noveller av henne. 
 
Jag hoppas att mars månad ger större läslust och att skolan ska lugna ner sig lite efter all dramatik ang. flytten osv. men jag får se, det som blir läst blir läst! :) 
 

Bookish Academy Awards

Hej på er! För ett tag sen taggade fina Pia mig att göra denna tag! Jag tycker det ska bli jättekul, tusen tack för nomineringen och förlåt för att det tagit sådan lång tid! :P 
 
 

Bästa skådespelare = Bästa manliga huvudkaraktär

(OBS! måste vara huvudperson. Alltså inga kärleksintressen eller bästa vänner eller side-kicks)

Jag måste svara Cassel Sharpe från serien Berörarna av Holly Black. Ärligt så kommer jag inte ihåg så många manliga huvudkaraktärer? Måste bli ändring på detta! Jag övervägde dock att ta Jens från Vi måste sluta ses på det här sättet eftersom jag tycker så mycket om den boken! 

Bästa skådespelerska = Bästa kvinnliga huvudkaraktär

Jag skulle vilja säga Katsa från Graceling eller Katniss från Hungerspelen eftersom det är två starka tjejer som jag verkligen diggar! Men närmast hjärtat ligger nog Hazel Grace från The fault in our stars. 

Bästa scenografi = Bäst plot-twist

The Maze Runner, helt klart. Har nog aldrig blivit så överraskad av en bok, det är plot-twists i hela boken. 

Bäst kostym design = Snyggast omslag

 Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo är ett omslag som jag älskat från första stund.  

Bästa manliga biroll = Bästa manliga side-kick

Oj, herregud vilken svår fråga! Hm.. jag tycker verkligen om Augustus Waters men Étienne St:Clair är ju också en stor favorit, just nu väljer jag Augustus eftersom det är den mest aktuella. :)

 Bästa kvinnliga biroll = Bästa kvinnliga side-kick

 Hermonie Granger. No explanation needed. 

 Bäst originalmanus = Mest unik/intressant handling

 Här finns det många jag skulle kunna skriva, Harry Potter eller liknande men jag säger The maze runner eftersom jag aldrig någonsin har läst något liknande. 

Bäst manus efter förlaga = Bäst bok-till-film-adaption

 Catching Fire, jag har inte sett så många filmer som är gjorda efter böcker, men Catching Fire har en kategori för sig. 

Bästa animerade film = Bok som skulle funka bäst som animerad film

 Jag skulle tycka det var intressant att se Starcrossed-serien som animerad film, skulle vara coolt!

Bäst regissör = Bäst författare

Här finns det många nominerade men eftersom Johanna Lindbäck är den människa som hållit måttet bok efter bok, så säger jag henne. (Även om det är John Green som har skrivit den bästa bok som berört mig på så många plan.)

 Bäst specialeffekter = Bok med bäst actionscen/scener

 Åh herregud, jag som inte brukar läsa böcker med actionscener! Jag säger pass. 

 Bäst filmmusik = Bäst musik i en bok-till-film-adaption

 The perks of being a wallflower har väldigt mycket bra musik i sig. 

Bästa kortfilm = Bäst novell eller kort bok

 För någon vecka sen läste jag en novell av Miranda July som hette Den gemensamma uteplatsen, den var superbra!

Bäst film = Bästa fristående bok

 The fault in our stars. All times.  

Bäst dokumentär = Bäst historisk skönlitteratur eller facklitteratur

(Jag tolkar frågan som Pia; bästa bok som utspelar sig långt bak i tiden, kan vara påhittad eller verklighetsbaserad)

 Har inte läst jättemånga böcker med historia i, så jag svarar nog den enda bok jag minns just nu: Jane Eyre. 


Och jag nominerar ingen men tycker ni att det är kul så gör den! :) 

 

 

RSS 2.0